Läslogg 3 Alva

Jag har nu läst en tredjedel av boken middagsmörker och det har hänt väldigt mycket i boken. Boken började med att Aíli flyttade till hennes morfar eftersom hennes pappa hade dött så hon var föräldralös. Aílis morfar bodde långt uppe i Norrland så Aíli var tvungen att flytta från Skåne upp till Norrland. Aíli trivdes inte alls bra uppe i Norrland och med hennes morfar så hon tyckte att allt kändes ensamt och jobbigt. Eftersom Aíli inte kände att hon kunde prata med hennes morfar och hon kände sig inte riktigt välkommen.

 

Men efter ett tag så började Aíli prata mer och mer med hennes gammelmormor och började trivas bättre. Aíli träffade även en tjej som hette Olivia och en kille som hette Valde som Aíli tyckte väldigt mycket om. Efter Aíli hade träffat lite mer folk så kände sig Aíli sig mycket mer välkommen och hon trivdes väldigt bra.

 

En dag så var Aìli med på en renskiljning och när hon var påväg därifrån så såg hon att Ivár var nära att skjuta en varg och Aíli kände sig “dragen” till den vargen, det kändes nästan som att Aíli kände vargen. När Aíli såg detta så hoppade Aíli framför vargen för att skydda den mitt i allt då Aíli vaknade upp i en annan värld där hon träffade sin döda mamma. När Aíli var i “andevärlden” så berättade Aíli´s mamma att Aíli var en nadji vilket innebär att är magisk och hennes uppdrag är att skydda Sapmí från Borri Naodji vilket är en grupp som vill hämnas på vissa i Sapmí. När Aíli vaknade upp så var hon väldigt rädd och orolig, men då pratade hon med Olivia och då förklarade hon att hennes pappa jobbade med det så då fick Aíli mycket svar på hennes frågor. I nuläget så jobbar Aíli med hennes krafter och försöker kontrollera dom med hjälp av andevärlden, hennes gammelmormor och Oliva.

 

En händelse i boken som jag har ganska mycket tankar kring är när Aíli och Olivia åker mitt i natten och stjäl en trumma från ett museum. Olivia har läst i böcker att om Aíli vill ta sig till andevärlden igen så måste hon få tag på en trumma. Aíli och Olivia bestämmer sig då för att ta en skoter mitt i natten och åka till museet och stjäla trumman.

 

När Aíli och Olivia kommer till museumet så bryter de sig in och hämtar trumman. Jag tycker både att det dom gjorde var jättefel och samtidigt så förstår jag dom. Aíli är väldigt rädd och orolig eftersom hon känner att hon inte kan kontrollera sina krafter, så därför så förstår jag att Aíli är desperat och behöver hjälp att kontrollera det. Men det är samtidigt väldigt fel att stjäla.

 

Jag tycker att boken har blivit mycket bättre nu än vad jag tyckte i början för nu har jag kommit in mer i boken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *