Läslogg 4 Alva

Jag har nu läst ut boken middagsmörker och nu så ska jag sammanfatta boken eftersom det har hänt väldigt mycket i den.


I början av boken så fick man lära känna huvudpersonen Aíli. Aíli är en sextonårig tjej som har haft en bra men ganska tragisk uppväxt. När Aíli föddes så dog hennes mamma, hennes mamma var en same och hon bodde långt uppe i Sverige i en sameby. Efter Aílis mamma dog så tog Aílis pappa med Aíli och flyttade ner till Skåne. Under Aílis uppväxt så pratade inte hennes pappa om hennes samiska ursprung. Aíli tyckte det var lite konstigt men antog att det var för att hennes pappa inte klarade av att prata om hennes mamma eftersom han var ledsen.

 

När Aíli blev äldre så fick hennes pappa cancer och dog efter bara några månader. Eftersom Aíli då blev föräldralös så fick hon flytta till hennes morfar Egel som Aíli inte ens visste om att han existerade. Egel bodde långt uppe i Sverige i samma sameby som hennes mamma gjort. När Aíli flyttade upp till Sápmi så trivdes hon dåligt, hon kände sig inte säker och hon hade ingen att prata med. Aíli fick efter ett tag också reda på att hon hade en gammelfarmor som hette Ráijá och Aíli gillade hon väldigt mycket. Efter ett tag så blev hon även kompis med en tjej som hette Olivia och en kille som hette Válde. Olivia var en väldigt pratsam och glad tjej, hon var även väldigt intresserad av magi och speciellt samisk magi.

 

I samebyn så har dom renskiljning en gång per år och Aíli skulle gå och kolla på. När Aíli har varit på renskiljningen ett tag så ser hon en varg som hon känner sig dragen till. När Aíli är påväg hem från renskiljningen så ser hon vargen men då står Ivár, byns ordförare, framför vargen och pekar ett gevär mot vargen. Aíli får då panik och hoppar mot vargen för att skydda vargen, Aíli koncentrerar sig allt vad hon kan på vargen och försöker skydda vargen. Aíli vaknar då helt plötsligt upp någon helt annanstans. När Aíli kollar omkring sig så ser hon en kvinna och en man närma sig henne. Efter ett tag så ser hon att kvinnan är hennes mamma. Aílis mamma berättar då att Aíli är en Noaidi vilket innebär att hon är magisk och att hennes uppdrag är att skydda samebyn från en attack från Borri noaidi, en grupp som vill hämnas på samebyn.

 

När Aíli vaknar upp så går hon hem och tänker på allt som hennes mamma sa till henne. Aíli tvekar länge på att berätta allt för någon eftersom hon lovade hennes mamma att inte berätta. Men Aíli känner tillslut att hon inte kan hålla allt för sig själv. Aíli går därför till Olivia och berättar om det som har hänt.

 

Boken fortsätter med att Olivia och Aíli försöker komma på hur dom ska hantera det som dom har fått reda på. När det har gått några månader så har Olivia och Aíli fått reda på ganska mycket om Aìlis magiska krafter.

 

En dag så somnar Aíli i Váldes bil eftersom hon är trött efter ett bråk. Aíli vaknar upp efter några minuter och då märker Aìli att Válde är på väg någonstans med bilen. Válde är påväg att lämna Aíli hos Borri noaidi, Aìli försöker stoppa Válde men lyckas inte. Besöket hos Borri noaidi slutar med att Válde blir extremt skadad och Borri noaidi får reda på att det finns en sak som han behöver i Aílis by, vilket gör att Aílis by kommer bli attackerad av honom.

 

När Aíli har varit hemma i några timmar efter besöket hos Borri noaidi så går han till attack. Aíli bestämmer sig då för att gå ut och möta honom. Borri noaidi är extremt stark och har mycket krafter så det är jättenära att Aíli blir dödad av honom men precis när han ska döda hon så blir han stoppad. Ráijá använder en magisk samisk trumma för att döda honom men det resulterar med att Ráijá också blir dödad.  
Boken slutar med att Aìli försöker hantera Ráijás död så hon är väldigt ledsen eftersom Ráijá och Aíli hade kommit varandra väldigt nära. En kväll när Aíli är ledsen och tänker på Ráijá så hör hon att någon är utanför fönstret. När går ut så ser hon att det är den vita vargen, hon hörde då att norrskenet började “sjunga” hennes namn. Hon förstår då att Ráijás ande är i vargen. Det gör att Aíli mår bättre och känner sig säkrare eftersom Ráijá är nära henne. Så boken slutade med att Aíli känner sig säker eftersom det inte blir några fler attacker och att Ráijá fortfarande finns med henne.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *