Läslogg 4 Maya

Middagsmörker

 

Boken inleder med att man fått vetat att Aílis pappa nyss avlidit i cancer och därefter blivit föräldralös eftersom hennes mamma Erja dog för 16 år sedan då hon födde Aíli under en snöstorm och därför inte kunde få någon hjälp. Den enda släkt Aíli hade kvar var hennes morfar som heter Egel och hennes gammelmormor som hette Ráijá som bodde i en liten sameby utanför kiruna som Aíli aldrig träffat förut .

 

När planet till Kiruna hade landat så blev Aíli upphämtad av hennes morfar som varit alkoholist sedan Aíli föddes på grund utav hans dotters bortgång och kort därefter tog Egels fru livet av sig. Aíli var inte van med all den snön som fanns där uppe jämfört med skånes vintrar berättar hon på sida 5 “Jag landar i istiden, så känns Kirunas snökaos i jämfört med det skånska slask”.

 

När Aíli och Egel är framme vid hans stuga går han och visar Aíli hennes rum, kort därefter får hon även träffa för första gången hennes gammelmormor Ráijá som hälsar glatt åt henne.

 

Ungefär i mitten utav boken  fick Aíli reda på att hon var en noaid efter att ha gått över till andra sidan under renskiljningen när det skulle skjuta en varg och då fått uppenbarelser. Andarna sa att Borri noaid är tillbaka och även fått en beskyddare som var en varg som heter Jienkna. Under samma tid hade hon skaffat två kompisar som heter Olivia och Valdé. Olivias pappa var även med i sametinget.

 

När Aíli hade berättat om uppenbarelserna till Olivia beslöt det kort därefter att berätta för Arthur så han snabbt kunde varna sametinget, men Arthur trodde inte på vad Aíli sa och sa att det inte föds några nya noider på flera hundra år. Senare på dagen beslutade Olivia och Aíli att det skulle försöka fixa detta på egen hand genom att åka tillbaka till andra sidan och få fler uppenbarelser utav andarna. Olivia och Aíli lyckas dock inte att komma över förens senare i boken då de får reda på att man behövde en speciell trumma för noaider som det stal under natten på ett museum.

 

Olivia och Arthur var de enda som visste om att Aíli var noaid förens Aíli vart tvungen att använda hennes magi mot en annan noaid som hade förvandlats till en björn framför Valdés ögon. Valdé blev först väldigt chockad över händelsen men sedan tog han chansen medans Aíli hade somnat i hanns bil. Valdé körde nämligen ner till Kiruna till sametinget och hade bokat tid hos Birki, Aíli vägrade att följa med in för hon visste nämligen att birki var Borri noaid och även var ute efter henne. Valdé var tvungen att släpar in Aíli in i Birkis kontor på grund utav att Aíli vägrade och att han visste att han skulle få en belöning för uppoffringen. Borri noaid försökte att stoppa Aíli från att smita med magi inne i kontoret men Aíli la en förtrollning så att Borri noaid inte kunde röra sig. Därefter så tar Aíli Valdés nycklar till bilen och kör hem till samebyn utan körkort.

 

Senare på kvällen så skiner ett norrsken, men problemet är att det inte ser ut som det ska göra utan det är rött och inte grönt. Aíli fattar att Borri noaid har kommit till byn för att göra upp. Aíli var påväg ut tills hennes morfar kom fram till henne  onykter och försöker stoppa henne genom att hålla fast henne, Aíli sliter sig lös och går sedan bestämt ut och genom samebyns skydd mot intrång av noaider och magi. Aíli ser Borri noaid komma mot henne och lägger flera förtrollningar och sedan blir  uppror. Tillslut kommer tidpunkten till då Borri noaid får den sista smällen innan han faller ihop i snön. Aíli ser en till skugga bakom den Borri noaid och inser snabbt att Ráijá hade hjälpt till. Aíli springer fram till den livlösa kroppen och ser Ráijá gröna klänning uppbränd med noaid trumman i handen med en lukt av bränd hud och tyg. Aíli faller ihop utav sorg och besvikelse. Boken slutar efter att Aíli gått hem och ser Jienkna stå utanför huset och sedan hör något utifrån sjunga Aílis namn och då insåg Aíli att Ráijás själ var i vargen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *