Läslogg 4 Tilde

Läslogg 4

 

Jag har läst boken Middagsmörker av Charlotte Cederlund. Här kommer det en sammanfattning om vad boken handlar om!

 

Boken börjar med att man Àili landar med ett flygplan i Idijärvi. Man får då veta att hon är påväg till sitt nya hem hos sin morfar som hon aldrig tidigare träffat, därför att båda hennes föräldrar tyvärr är döda. Hon virar runt på flygplatsen och försöker hitta sin morfar, men det är lite svårt då hon inte ens vet hur han ser ut. Tillslut då hon hittat igen sin morfar så är dom tvungen att åka bil i några timmar för att ta sig hem till där han bor. När dom väl har kommit hem så visar han Àili runt i huset och var hennes nya rum är. En gång när Àili är ute på en promenad ser hon en vit varg. Hon känner sig nästan lite “ vän “ med vargen även fast hon inte visste något om den.

 

Lite senare i boken får man veta att Àili och vargen hör ihop, en gång när vargen höll på bli skjuten så hoppade Àili framför den för att den inte skulle bli skjuten. Och mitt i allt var hon i en annan värld, “ andevärlden” där hon pratade med sin mamma och fick veta att hon var en Nadji vilket innebär att man är magisk och har krafter. Hennes uppdrag är att skydda Sapmí från Noadji vilket är en grupp människor som vill hämnas på dom i Sapmí.

Àili har väldigt mycket problem med att kontrollera hennes krater, så för att kunna få kontroll på dom behöver hon komma till “ andevärlden “ igen. För att ta sig dit måste hon sno en trumma från ett museum, så hon och olivia tar en skoter till museet som ligger i skogen och snor trumman.
I slutet av boken så blir det faight mellan Áili och Birki eftersom att han ville ha Urseiten, han vill ha den eftersom att den är de kraftfullaste seiten i Sapmí. Hon har den inte men han tror bara att hon ljuger när hon säger att hon inte har den. Hon blev mycket skadad under striden och höll på dö. Då kom Rájá ( morfars fru ) till undsättning men hon blev inte till så mycket hjälp då hon istället inte överlevde. Då hon dog fördes hennes själ över till vargen. Áili blev mycket ledsen då hon dog eftersom att dom hade kommit väldigt nära varandra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *