Läslogg 4 Towe

Middagsmörker
Jag har läst boken Middagsmörker och nu ska jag skriva en sammanfattning. Boken började med att man får veta att Ailis pappa har dött i cancer och då tvingades hon att flytta upp till sin morfar som hon aldrig tidigare träffat. När hon kommer dit känner hon sig som borta bland alla renar och snön. När Ailis pappa var vid liv hade han aldrig tillåtit att hon skulle bo i en sameby, det har han aldrig tyckt om. Aili träffar sin mamma i en andevärld och får veta att när hon föddes var den värsta natten på länge, Aili hade öppnat portarna mellan människovärlden och andevärlden. Aili delar liv med en varg som heter Jeinka och om någon av dom skadas känner den andra av det också. Mamman berättar att hon föddes med magiska krafter och att hon måste lära sig behärska dom för att den hemska Borri Noaidi är i stan. Man får även veta att Aili är vegetarian och det är inte vanligt i en sameby där man ofta äter kött. Men detta kan vara jobbigt för henne senare in i boken.

I mitten av boken har Aili och hennes kompis Olivia läst att det finns en trumma på ett museum i skogen som dom behöver för att det ska bli enklare för Aili att komma sig till andevärlden. Dom tar skotern dit och det går bra. Inne i museet går allt bra ingen ser dom och det går lätt och smidigt att ta trumman men när dom är påväg tillbaka till skotern hör dom fyra röster som låter som en tjej och tre killar, efter ett tag märker dom att det är Tua, Valdé och Ivvár. Sen när dom kommit sig hem är det en person som slår på trumman och jojkar, då kommer Aili in till andevärlden igen och pratar med en man som hon sett dog i kyrkan och sin mamma.

I slutet av boken tar Valdé med sig Aili till Birki Omma, det tycker Aili var taskigt gjort och vet inte om hon kan förlåta Valdé igen. Aili ser att alla som är runt omkring han är som hypnotiserade dom är vana vid att göra precis vad han säger åt dom att göra.Det han börjar säga är att dom aldrig trodde att en tjej skulle kunna vara noaidi. Sedan säger han åt Valdé att gå därifrån, han går men ser väldigt obekväm ut. När han väl gått är det enda Birki vill ha Urseiten. Han vill ha den för att det är de kraftfullaste seiten i Sápmi, hon har den inte men Birki tror att hon ljuger. Han blir mer och mer irriterad men det gör inget för just då känner Aili att hon har lust att säga precis vad hon tycker. När han har blivit så arg att han ska tvinga informationen ur Aili men då kommer Valdé inspringande för att rädda henne. Då slungas han med en osynlig kraft mor väggen så hårt att han faller ner på golvet medvetslös. När Aili kommit undan finns bara en sak kvar och det är hur hon ska ta sig hem, hon tar Valdés bilnycklar men tvekar på om hon ska ta med han eller inte. Men hon är för arg på han för att kunna rädda honom, hon måste rädda sig själv tar nycklarna och springer.

Boken slutar med att Borri Noaidi kommer till attack och Aili är nära på att bli dödad. Men då kommer Ráijá för att rädda henne men det hela slutar med att Ráijá dör. Aili försöker smälta att hon är död men det är svårt. Det var en kväll när Aili tänkte på henne så hörde hon att det lät något utanför fönstret och att norrskenet sjöng hennes namn. Och då förstår hon att Ráijás själ är inne i vargen. Och då börjar hon må mycket bättre.

Den viktigaste karaktären i boken är Aili som är en noaidi som innebär att hon har magiska krafter. Hon är 16 år och har bott i Skåne hela sitt liv med sin pappa.

Konflikten i boken är att Borri Noaidi är i staden och att det bara är Aili som har krafter som kan stoppa han.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *